Phedon Papamichael

1 EPISODES

Ο κορυφαίος cinematographer της σύγχρονης εποχής

Phedon Papamichael

Κινηματογραφιστής - Σκηνοθέτης

Bio

Ο βραβευμένος και υποψήφιος για Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας  ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ  γεννήθηκε στην Αθήνα και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μόναχο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες το 1982. Εργαζόμενος ως φωτορεπόρτερ, ο Φαίδων μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1983  και άρχισε να περνάει στον κινηματογράφο.

Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία, το ασπρόμαυρο Spud, του χάρισε το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κορκ στην Ιρλανδία. Μετά από κλήση του Τζον Κασσαβέτη μετακόμισε στο Λος Άντζελες και ενώ συνέχιζε να εργάζεται σε μικρού μήκους και πειραματικές ταινίες, ξεκίνησε την καριέρα του ως Διευθυντής Φωτογραφίας για τον Roger Corman, με τον οποίο γύρισε επτά μεγάλου μήκους ταινίες μέσα σε δύο χρόνια. Ο Φαίδων μετρά τώρα πάνω από σαράντα πέντε ταινίες στο ενεργητικό του ως Διευθυντής Φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των blockbusters When You Were Sleeping και Cool Runnings, καθώς και του Phenomenon, όλα σε σκηνοθεσία Jon Turteltaub.

Οι τίτλοι του περιλαμβάνουν πολλές ταινίες που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς, όπως το Unstrung Heroes, σε σκηνοθεσία της Diane Keaton, και Unhook the Stars, με πρωταγωνιστές τους Gena Rowlands και Gerard Depardieu, και σκηνοθεσία του Nick Cassavetes.

Άλλοι πρώιμοι τίτλοι περιλαμβάνουν το The Million Dollar Hotel, σε σκηνοθεσία Wim Wenders, το οποίο επιλέχθηκε ως η ταινία έναρξης της Berlinale το 2000 και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, την Αργυρή Άρκτο και τη Χρυσή Κάμερα. Ο Παπαμιχαήλ φωτογράφισε επίσης την ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, 27 Missing Kisses, σε σκηνοθεσία της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτη Nana Djordjadze, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Directors Fortnight στις Κάννες το 2000 και κέρδισε το βραβείο Kodak Vision για την καλύτερη φωτογραφία. Και οι δύο ταινίες έλαβαν υποψηφιότητα Camerimage για Καλύτερη Φωτογραφία.

Το 2001 ο Papamichael γύρισε το Moonlight Mile, σε σκηνοθεσία Brad Silberling, με πρωταγωνιστές τους Dustin Hoffman, Susan Sarandon και Holly Hunter, ακολουθούμενο από το Identity, σε σκηνοθεσία James Mangold, και το υποψήφιο για Όσκαρ Sideways, σε σκηνοθεσία Alexander Payne.

Οι τίτλοι του περιλαμβάνουν επίσης το The Weatherman, σε σκηνοθεσία Gore Verbinski, με πρωταγωνιστές τους Nicolas Cage και Michael Caine, και Walk the Line, σε σκηνοθεσία Mangold και με πρωταγωνιστές τους Joaquin Phoenix και Reese Witherspoon, που κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της. Το Walk the Line κέρδισε επίσης το Golden Frog at Camerimage (Βραβείο Προέδρου 2005), για το έργο του Papapmichael.

Ο Παπαμιχαήλ γύρισε επίσης το αναγνωρισμένο γουέστερν 3:10 To Yuma, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ, με πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου και Κρίστιαν Μπέιλ, και την υπερπαραγωγή Pursuit of Happyness, με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ. Το 2008 γύρισε το W του Oliver Stone και στη συνέχεια συνεργάστηκε ξανά με τον James Mangold στο Knight and Day, με πρωταγωνιστές τον Tom Cruise και την Cameron Diaz.

Το 2011 ο Παπαμιχαήλ γύρισε την ταινία The Descendants του Alexander Payne, η οποία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. The Ides of March, σε σκηνοθεσία George Clooney, το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. και την επιτυχημένη κωμωδία This is 40, σε σκηνοθεσία Judd Apatow.

Για την ασπρόμαυρη δημιουργία του στην ταινία Νεμπράσκα, ο Φαίδων τιμήθηκε με υποψηφιότητες για Όσκαρ, BAFTA και ASC, κερδίζοντας το Βραβείο της Βρετανικής Εταιρείας Κινηματογραφιστών BSC για την Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας σε Κινηματογραφική Ταινία μεγάλου μήκους.

Η τέταρτη συνεργασία του με τον Alexander Payne, Downsizing, με πρωταγωνιστές τους Matt Damon και Christoph Waltz, άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2017.

Η πιο πρόσφατη ταινία του, Ford vs Ferrari (γνωστός και ως Le Mans 66) τιμήθηκε με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας. 

  1. Phedon Papamichael (35 min.)

    Ο κορυφαίος cinematographer της σύγχρονης εποχής

Δείτε επίσης στην κατηγορία